Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A kocsonya kifejezetten téli ételünk. Nagyon sok fajtája létezik, ez egy régi klasszikus verzió. Nem nagy fáradtsággal elkészíthető, és kifejezetten ízletes karácsonyi előétel vagy reggeli é - Karácsonyi ajándék magazin
részletek »

Magyaros sertéskocsonya - Régi és hagyományos, készítsd el te is az ünnepekre

Karácsonyi ajándékozási tippek, ötletek, érdekességek a nagyvilágból, receptek és friss hírek Tuti Magazinja. Ha valamit nem tudsz vagy keresel, itt biztosan megtalálod a Karácsonyról, annak eredetéről, szokásairól, fontos eseményeiről. Tuti Magazin!
Karácsonyi ajándék magazin
Itt vagy: Karácsonyi ajándék magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Magyaros sertéskocsonya - Régi és hagyományos, készítsd el te is az ünnepekre
Magyaros sertéskocsonya - Régi és hagyományos, készítsd el te is az ünnepekre
A kocsonya kifejezetten téli ételünk. Nagyon sok fajtája létezik, ez egy régi klasszikus verzió. Nem nagy fáradtsággal elkészíthető, és kifejezetten ízletes karácsonyi előétel vagy reggeli étel válhat belőle.


Hozzávalók 10 főre

2 db sertésfül, 1 db sertéspofa, 2 db sertésnyelv, 4 db sertésköröm, kb. 600 g sertésbőrke, 1 fej fokhagyma, 4 db közepes fej vöröshagyma, 2 ek egész bors, só, fűszerpaprika.
Hirdetés


Elkészítés

Először az összes disznóságot alaposan tisztítsuk meg, majd ezt követően vágjuk közepes méretű darabokra. A körmöket hentesünknél előzőleg vágassuk öt részre.

A vöröshagymákat mossuk meg, majd hosszanti irányban vágjuk ketté. Vaslapon vagy száraz serpenyőben a vágott felükkel lefelé pirítsuk, ameddig majdnem fekete színük nem lesz. Nem kell megijedni, ez ad szép szint a kocsonyának, csakúgy, mint a húslevesnek.

Tegyük fazékba a húsdarabokat, sózzuk meg bőségesen, szórjunk rá egész borsot, adjuk hozzá a hagymákat, majd öntsük fel vízzel. Ez a mennyiség kb. 3,5 kg, melyhez dupla mennyiségű víz szükséges.

Lassan, gyöngyözve forraljuk, időközben a keletkezett habot a tetejéről távolítsuk el szűrőkanállal.

Amikor a húsok puhára főttek (különös figyelmet fordítsunk itt a körmökre), vegyük ki a főzőléből. A hagymát és a szemes borsokat is távolítsuk el, azokra már nincs szükség. A levet kóstoljuk, szükség esetén ízesíthetjük egy kevés sóval. Pihentessük a levet 10-15 percig, de még maradjon forró, ne engedjük kihűlni.

Amíg a levet pihentetjük, a nyelveket szeleteljük fel vékonyan, a körmöket csontozzuk ki, majd a többi hússal együtt daraboljuk tetszőleges nagyságúra (én 1x1 cm-es méretet választottam, de ettől el lehet térni).

A pucolt fokhagyma gerezdeket késlappal törjük meg, majd kissé vagdossuk őket össze, és tegyük abba a szűrőbe, amin keresztül fogjuk önteni a levet.

A kikészített edényekbe (őzgerincforma is lehet) fektessük először a szeletelt nyelvet, majd tetszés szerint vegyesen az aprított keverékből. Próbáljunk arányosan egyforma mennyiségeket tenni mindegyik edénybe.

Ezt követően szórjuk meg ízlés szerint fűszerpaprikával, majd a szűrőn keresztül öntsük fel annyi lével, amennyi majdnem teljesen ellepi.

Hűvös helyen (nem fagyasztóban) tároljuk, 5-6 óra elteltével fogyasztható.


Rendelj Te is egyedi fényképes ajándékot szeretteidnek MOST...! - Egyedi fényképes ajándék ötletek, meglepetés, egyedi képes ajándékok (fotóbögre, póló, fényképes naptár, korsó, párna, gravírozott kulcstartó, képes puzzle ...), személyre szabott egyedi ajándékok minden alkalomra!
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - karácsony, fényképes ajándék, tippek, ötletek, recept, kocsonya
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-02 11:36:18
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü