Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A citrusfélék, az alma, a kivi, de még a banán is alkalmas arra, hogy kiváló dzsemet készítsünk belőlük! Befőzni pedig - a hiedelmekkel ellenben - nem csak nyáron lehet. Szerencsére ma már - Karácsonyi ajándék magazin
részletek »

Különleges lekvárokkal is nagy örömet szerezhetünk ínyenc családtagjainknak és ismerőseinknek!

Karácsonyi ajándékozási tippek, ötletek, érdekességek a nagyvilágból, receptek és friss hírek Tuti Magazinja. Ha valamit nem tudsz vagy keresel, itt biztosan megtalálod a Karácsonyról, annak eredetéről, szokásairól, fontos eseményeiről. Tuti Magazin!
Karácsonyi ajándék magazin
Itt vagy: Karácsonyi ajándék magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Különleges lekvárokkal is nagy örömet szerezhetünk ínyenc családtagjainknak és ismerőseinknek!
Különleges lekvárokkal is nagy örömet szerezhetünk ínyenc családtagjainknak és ismerőseinknek!
A citrusfélék, az alma, a kivi, de még a banán is alkalmas arra, hogy kiváló dzsemet készítsünk belőlük! Befőzni pedig - a hiedelmekkel ellenben - nem csak nyáron lehet. Szerencsére ma már decemberben sem szűkölködünk gyümölcsökben, s a téli alma, narancs, citrom, kivi és grapefruit kiválóan alkalmas arra, hogy befőttet készítsünk belőlük.
Az alábbiakban olyan, otthon is könnyűszerrel elkészíthető recepteket és ötleteket szeretnénk veletek megosztani, amely segíthet abban, hogy szeretteiteknek igazán személyre szóló ajándékot adjatok!


Narancsdzsem

Hozzávalók: 12 narancs, 1 citrom, 0,5 l víz, 50 dkg cukor.

Elkészítés: Alaposan megmossuk és meghámozzuk a narancsokat. (Nagyon fontos, hogy a narancs héjáról, belülről a fehér részt mindenképpen le kell kaparni, szedegetni. Igaz macerás, de csak így lesz igazán finom a dzsem.) Ezután a narancs héját vágjuk apróra. A narancsokat és egy citromot facsarjuk ki (pl. gyümölcscentrifugával), és keverjük össze 0,5 liter vízzel. Adjuk hozzá a narancsok héját, majd tegyük el az egészet egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a fazekat takaréklángon főzzük egy órán át. Ismét tegyük el egy éjszakára a spejzba, majd a következő nap adjunk hozzá 50 dkg cukrot és főzzük addig, amíg a lekvár állaga bezselésedik. Kis üvegbe töltve, szárazgőzbe tesszük. Két nap múlva fogyasztható.
Hirdetés

Grapefruit dzsem

Hozzávalók: 3 grapefruit, 3,5 bögre víz, 4 bögre cukor, 1/4 bögre citromlé.

Elkészítés: Megpucoljuk a grapefruitot, gerezdekre szedjük, és hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap fazékba öntjük, és 45-50 percig főzzük fedő alatt, amíg megpuhul. Amikor az egész pépesre főtt, egy bögrével megmérjük. Minden bögre grapefruitra egy bögre cukrot számítunk, és az egészet visszatöltjük a fazékba. Lassú tűzön addig kevergetjük a gyümölcsöt, amíg a ráöntött cukor teljesen felolvad. Belekeverjük a citromlét, és további 15 percen keresztül főzzük - kavargatás nélkül! A kész lekvárt apró üvegekbe töltjük, és még melegen lefedjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kamrában, vagy más hűvös, sötét helyen kb. 2-3 hónapig eláll.

Camparis citromzselé

Hozzávalók: 15 citrom, egy citrom reszelt héja, 1,5 dl Campari, 1 kg zselécukor
Elkészítés: A citromokat félbevágjuk, lepréseljük és leszűrjük és összekeverjük a Camparival. Hozzáadjuk a cukrot, és belereszeljük a jól megmosott citrom héját. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett kb. 4-5 percig főzzük, majd forrón apró üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Kivilekvár

Hozzávalók: 24 db megmosott, átpasszírozott kivi, 3/4 csésze ananászlé, 1/4 csésze friss citromlé, 3 (lehéjazott, félbe vágott) alma, 4 csésze cukor.

Elkészítés: Egy nagy lábasba tegyük bele az áttört kivit, ananászlevet, citromlevet és az almát. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük addig, amíg teljesen fel nem olvad. Ezután kicsit erősítsünk a lángon és további 30 percig állandó kevergetés mellett főzzük. Vegyük ki a lekvárból az almákat, majd töltsük a még forró kivi lekvárt apró, steril üvegekbe. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Egzotikus lekvár

Hozzávalók kb. 2 db 2 dl-es üveghez: 2 citrom, 1 kis darab gyömbér (2 cm), 75 dkg banán, 50 dkg befőző cukor.

Előkészítés: Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A citromok levét kinyomjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
Elkészítés: A banánt meghámozzuk - 50 dkg gyümölcshúsra van szükségünk -, karikákra vágjuk. A banánt összekeverjük a citromlével, a befőző cukorral és a gyömbérrel. Az egészet kb. 1 óráig állni hagyjuk. A masszát lábosba tesszük, kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig főzzük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, öt percre fejtetőre állítjuk, és hűvös helyre tesszük.

Szép és finom ajándék a különleges lekvár


Banánlekvár

Hozzávalók: 2 citrom, 40 dkg érett banán, 50 dkg befőző cukor, 2 evőkanál konyak.

Elkészítés: A citromokat kifacsarjuk, a banánt meghámozzuk és áttörjük. A banánokat a citromlével egy fazékban összekeverjük a cukorral, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. 4-5 per alatt besűrítjük, majd belekeverjük a konyakot. A forró lekvárt üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Almalekvár

Hozzávalók: 1 kg savanyú alma, 1 kg befőző cukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: Negyedekre vágva, magházát kivájva szeleteljük fel héjastul. Vízben főzzük puhára, passzírozzuk át egy szitán, majd egy kiló befőző cukorral forraljuk négy-nyolc percig az egy kilónyi gyümölcsöt. Csipetnyi vaníliás cukorral ízesítve forrón töltsük üvegbe.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - karácsony, fényképes, ajándék, egyedi, tippek, ötletek, tanácsok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-29 07:51:33
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü